Alkoholicke napoje
Alkoholické nápoje se vyznačují různě vysokým obsahem ethanolu. Jejich požití způsobuje v menších dávkách (v závislosti na metabolismu jedince) uvolnění a euforické stavy, ve větších dávkách útlum, nevolnost až otravu.
Jejich soustavným požíváním v nadměrné míře se může vyvinout alkoholismus. Pro dávky v přiměřené míře se studie rozcházejí - některé alkoholické nápoje můžou (např. víno) organismu prospět (jistými ovocnými látkami jako jsou flavonidy), ale podle výzkumu Cincinnatské univerzity vlastní alkohol zdraví škodí i v této míře bez ohledu na typ nápoj. Od malých dávek způsobuje i například karcinom prsu - dvě alkoholové jednotky (půl litru piva s 4% alkoholu) za den zvyšují riziko této rakoviny o 24%.
Přehled alkoholických nápojů
Pivo
- spontánně kvašená piva
- svrchně kvašená piva
- spodně kvašená piva (ležáky)
- s pivem míchané nápoje
Medovina
Víno
- šumivé víno – sekt
- šampaňské víno
- červené víno
- bílé víno
- vinné míchané nápoje
- ovocná vína
- perlivá vína, sekty
- burčák
- saké
Lihoviny
- destiláty - koňak, gin, rum, whisky, absint, vodka, slivovice, tequila
- likéry - becherovka, griotka, Metaxa, Chartreuse, fernet
Průměrný obsah alkoholu v nápojích
Pivo → 2–6 % alkoholu
Jablečné víno → 4–8 % alkoholu
Víno → 8–20 % alkoholu
Tequila → 40 % alkoholu
Rum → 40 % a více alkoholu
Koňak → 40 % a více alkoholu
Gin → 40–47 % alkoholu
Whisky → 40–50 % alkoholu
Vodka → 15–60 % alkoholu
Likéry → 40–50 % alkoholu